Miten suunnitellaan hyvä ruoka-annos?

Aterioiden suunnittelu ei välttämättä ole kovin helppoa, koska ruuan maun ja terveellisyyden lisäksi tulee ottaa huomioon myös ruuan tarjoama silmänruoka, jonka merkitystä ei pitäisi koskaan aliarvioida. Kaunis ruoka yleensä myös maistuu paremmalle kuin ruoka, joka on vain mätkäisty lautaselle estetiikasta välittämättä. Tälle sivulle on koottu vinkkejä hyvien aterioiden koostamista varten.

Hyvä ateria sisältää pääruuan, lisäkkeet ja jälkiruuan

Hyvä ateria sisältää pääruuan ja lisäkkeitä sekä jälkiruuan. Jos ateria on astetta juhlavampi, sisältää se lisäksi alkuruuan. Alkuruokana voi tarjoilla esimerkiksi keiton tai salaatin. Pääruoka voi olla keittoa, pastaa, pataruokaa tai jonkinlaista laatikkoruokaa. Raaka-aineena pääruuassa käytetään tavallisesti lihaa, kalaa tai erilaisia kasviksia. Tällä hetkellä kasvisruoka on erityisen trendikästä monestakin syystä, mikä kannattaa huomioida myös oman bistron ruokalistaa suunniteltaessa. Kasvisruokavaihtoehtoja kysellään nyt kenties enemmän kuin koskaan ennen ja myös vegaaniruokavalion noudattaminen on aikaisempaa yleisempää.

Lisäkkeenä peruna on suosittu vaihtoehto. Perunat voi tarjota esimerkiksi keitettyinä, paistettuina tai laatikkona. Myös pasta, riisi ja kasvikset ovat suosittuja lisäkevaihtoehtoja. Tarjoa lisäkkeenä vaikkapa kasvismuhennosta tai keitettyä riisiä.

Monen lempiosa ateriaa on jälkiruoka. Se myös päättää aterian, joten siihen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi marjat ja hedelmät ovat suosittuja ja terveellisiä jälkiruokia. Ne voi tarjota sellaisenaan tai niistä voi valmistaa esimerkiksi salaattia, keittoa, kiisseliä tai rahkaa. Kahvi on myös suosittu jälkiruoka.

Millaisia asioita tulee huomioida ateriasuunnittelussa?

Ensimmäisenä tulee tietysti ottaa huomioon ateriaan tarvittavien raaka-aineiden hinta. Kannattaa laskea, pystytkö tarjoamaan suunnittelemistasi raaka-aineista valmistettua ruokaa kilpailukykyiseen hintaan. On tärkeää myös miettiä, kuinka paljon aikaa annosten valmistamiseen kuluu; kauanko ne kypsyvät ja kuinka kauan aikaa esivalmistelutöihin menee. Huomioi myös käytettävissä olevat keittiötilat sekä -tarvikkeet.

Ravitsemuksellisten näkökantojen huomioiminen on erityisen tärkeää. Tähän vaikuttavat monipuoliset raaka-aineet sekä käytettävät menetelmät. Nykyajan asiakkaat ovat erityisen tiedostavia ja ruuan terveellisyys on nyt erityisen trendikästä. Muista huolehtia siitä, että myös erityisruokavaliota noudattavat saavat bistrostasi mieleistään ruokaa. Huolehdi siitä, että ateriat ovat nautittavia ja esteettisiä. Kattauksen ja muun silmänruuan merkitystä ei kannata aliarvioida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *