Mikä on bistro?

Ennen kuin lähdet perustamaan omaa bistroasi, sinun täytyy tietenkin ensin perehtyä siihen, mitä bistro oikein käytännössä tarkoittaa. Sanaa bistro käytetään melko yleisesti, mutta tiedätkö lopulta mitä sanalla oikeastaan tarkoitetaan? Miten esimerkiksi bistro eroaa brasseriasta ja onko tällä erolla lopulta kovinkaan suurta väliä? Entä sitten mitä eroa on bistrolla ja kahvilalla? Tai bistrolla ja ravintolalla? Vuosia sitten näillä kaikilla paikoilla oli huomattavasti selkeämmät erot, mutta tänä päivänä erilaisia ruokapaikkoja löytyy niin paljon, että niiden määritteleminen on paljon hankalampaa. Esimerkiksi ravintolaksi voidaan kutsua niin vaatimatonta pikaruokalaa, kuin myös viiden tähden luksusravintolaa. Bistro eroaa kuitenkin muista ravintoloista ja kahviloista muutamissa seikoissa, joista voit lukea lisää tältä sivulta.

Bistrot saivat alkunsa Pariisissa, Ranskassa ja sillä tarkoitetaan pääasiassa pientä ja suhteellisen vaatimatonta ravintolaa. Bistron tarjoamat ruoka-annokset ovat kohtuullisen hintaisia ja alun perin niissä valmistettiin ranskalaiseen tyyliin tehtyä kotiruokaa. Ensimmäiset bistrot kehittyivät pariisilaisten asuntojen kellarikeittiöistä, jossa vuokralaisille tarjottiin sekä huone että ruokaa. Vuokranantajat pystyivät nostamaan tulojaan tarjoamalla keittiönsä antimia myös talon muille asukkaille, sekä muille maksaville asiakkaille. Bistroissa tarjottiin helppotekoisia ruokia, joita pystyttiin valmistamaan kerralla suuria määriä. Bistrot tarjoilivat myös yleensä viiniä ja kahvia.

Värikäs bistro

Miten bistro eroaa brasseriasta?

Otsikossa esitetty kysymys bistron ja brasserian erosta on nykyään usein niin pienen pieni, etteivät edes pariisilaiset välttämättä tunne tätä eroa. Molemmista vaihtoehdoista saa ruokaa sekä juomista. Historiallisesti tarkasteltuna voidaan kuitenkin huomata, että bistrolla ja brasserialla on eroa.

Bistroissa tarjoillaan perinteisesti arkiruokaa. Niiden historia juontaa juurensa Boulanger-nimiseen keittokauppiaaseen, joka aloitti aikoinaan toimintansa pienimuotoisena. Boulangerin pienessä bistrossa oli tarjolla esimerkiksi kanakastikkeen kera tarjoiltua lampaanjalkaa. Sana bistro on ollut ranskan kielessä yleisessä käytössä 1800-luvun lopulta alkaen, mutta sen alkuperästä ei olla aivan varmoja. Joidenkin mukaan sana bistro synty venäjänkielisestä sanasta ”Bystro”, jota venäläiset sotilaat huusivat aikoinaan pariisilaisissa kuppiloissa, ja joka tarkoittaa suomeksi ”Nopeasti”. Nykyisin bistro saattaa toimia niinkin, että päivällä se toimii kahvilana ja illalla baarina. Nykyisin puhutaan myös gourmet-bistroista, joissa keskitytään tarjoamaan ruokaan. Tällaiselta bistrolta saattaa löytyä jopa Michelin-tähti, joka kertoo aivan omaa tarinaansa bistron ruuan tasosta.

Brasseriat ovat perinteisesti tarjonneet asiakkailleen hapankaalia. Nykyisin brasserioista tosin saa jo muunkinlaista ruokaa. Toisinaan brasserioita kutsutaan kahviloiksi, joten toisinaan onkin hieman epäselvää, millaisesta paikasta on oikein kyse. Sana ”brasserie” tarkoittaa englanniksi ”brewery”, eli suomeksi panimoa. Tämä olikin aikoinaan yksi brasserioiden ja bistrojen eroista – bistroissa tarjoiltiin viiniä ja brasserioissa olutta. Tänä päivänä tämä ei kuitenkaan enää pidä paikkaansa. Brasseriat tarjoavat myös yleensä printatut ruokalistat, mikä ei ole välttämättömyys bistroissa, joissa ruokalista voi olla kirjoitettuna esimerkiksi suurelle liitutaululle. Brasserioiden voidaan sanoa olevan enemmän ”ammattimaisia” ja muodollisempia kuin bistrot.

Miten bistro eroaa tavallisesta ravintolasta?

Vanhana hyvänä aikana bistron erotti ravintolasta tietynlainen ravintolakulttuuri, jota siis noudatettiin ranskalaisissa ravintoloissa, muttei bistroissa. Ravintoloissa noudatettiin esimerkiksi tiukkaa etikettiä, joka sääteli esimerkiksi tarjoilijoiden pukeutumista ja käytöstä. Tätä käytöstä voisi kuvailla jopa sanalla pönötys. Etiketin jäänteitä on vielä nähtävillä perinteissä ravintoloissa. Toisaalta sana ”ravintola” on saanut ilmeisesti alkunsa tavalliselle kansalle suunnatuista ravintoloista, joita kutsuttiin bouillons-ravintoloiksi. Näiden ravintoloiden tarkoituksena oli kansan ravitseminen eikä näissä paikoissa noudatettu samanlaista asiakaskunnan valitsemista tai tarjoilukoodeja, kuten tehtiin ranskalaisissa hienostoravintoloissa.

Nykyisin bistron ja ravintolan välinen ero on joissakin tapauksissa hiuksenhieno, koska ravintoloita löytyy niin kovin monenlaisia. Toisaalta tarjolla on luksusravintoloita valkoisine liinoineen ja taas toisaalta ravintola nimeä käyttävät myös monet melko vaatimattomat ruokailupaikat. Nykyisin ravintoloiden asiakaskunta on niin kovin moninaista, että ravintoloiden sekä bistrojen moninaisuus on vain hyvä juttu – näin jokaiselle löytyy jotakin.

Bistro kyltti

Mikä ero on kahvilalla ja bistrolla?

Bistron ja kahvilan ero on hieman suurempi kuin edellä mainittujen ravintoloiden ja brasserioiden suhteen. Yksi ja tärkein eroista on ruokalista, josta voi yleensä helposti tunnistaa onko kyseessä bistro vai kahvila. Lyhyesti sanottuna bistrot ovat tunnelmallisia, pieniä ja rentoja ruokapaikkoja, joissa tarjoillaan sekä ruokaa että juomia. Bistrot eroavat kahviloista muun muassa seuraavilla tavoilla:

Ruokalista

Kahvilasta saa normaalisti luonnollisesti erilaisia kahveja, mutta myös muita juomia ja yksinkertaisia välipaloja tai ruokia. Usein kahvilan listalta löytyy aina samat vaihtoehdot, tosin silloin tällöin mukana saattaa olla myös päivän erikoinen. Bistron ruokalistalta taas löytyy erilaiset listat niin lounaalle kuin illallisellekin. Ruokalista saattaa olla kirjoitettuna liitutaululle, jonne saa helposti vaihdettua päivän erikoistarjouksen tai kauden ruoat.

Ruoka

Kahvilat tarjoilevat halvempia ruokia, jotka vaativat mahdollisimman vähän kokkaamista ja valmistukseen käytettyä aikaa. Näihin kuuluvat muun muassa erilaiset voileivät, piirakat ja leivonnaiset. Ruokalistalta saattaa löytyä myös päivän keitto ja salaatteja, sekä helppoja aamupaloja. Jälkiruokina nähdään yleensä kakkupaloja, jäätelöitä ja muffineja. Bistroista taas löytyy yleensä enemmän vaihtoehtoja ja myös lämpimiä ruokia. Näihin lukeutuvat esimerkiksi tuore leipä, merenelävät ja erilaiset laatikot. Kahvilat tarjoilevat samoja ruokia vuorokauden ajasta riippumatta, kun taas bistron ruokalista vaihtelee riippuen siitä, mihin aikaan päivästä vierailet siellä.

Tunnelma

Kaikissa kahviloissa ei tietenkään ole samanlaista tunnelmaa, vaan se vaihtelee suuresti kahvilasta riippuen. Bistrot ovat kuitenkin yleensä hieman kotoisamman oloisia, pieniä ja hyvin tunnelmallisia. Bistron omistaja toimii yleensä myös kokkina, joten tunnelma on toisinaan aivan kuin vierailisit jonkin henkilön kotona. Bistrot sisustetaan vahvasti sen mukaan, mitä ruokalistalta löytyy. Jos kyseessä on siis ranskalaista ruokaa tarjoava bistro, on sen sisustuksessa käytetty myös ranskalaista teemaa. Jos kyseessä taas on italialaiseen ruokaan perehtynyt bistro, on sisustuksessa haettu italialaisen ravintolan tunnelmaa.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *