Kannattaako omassa bistrossa hyödyntää ruokatrendejä?

Kun sinulla on jo oma Bistro pystyssä, on aika kiinnittää huomiota sen ruokalistaan ja erilaisten vaihtoehtojen tarjontaan. Et varmastikaan pysty juoksemaan kaikkien vaihtuvien trendien perässä, mutta tästä huolimatta on hyvä tiedostaa, mikä on milläkin hetkellä trendikästä ja pinnalla. Vaikka pitäisitkin omat perusperiaatteesi ja -toimintatapasi vuodesta toiseen melko samanlaisina, saatat silti saada uusista trendeistä aivan uudenlaista inspiraatiota myös omaa bistroasi varten. On tärkeää pysyä ajan tasalla, mutta samalla myös noudattaa omia näkemyksiä ja omaa linjaa. Ruokatrendit vaihtuvat Suomessa jopa vuosittain, joten vaikka trendeistä kannattakin olla tietoinen ja pysyä ajan tasalla, ei ruokalistaa tarvitse kuitenkaan laittaa uusiksi aina kun uusi trendi ponnahtaa esille. Jotkin elementit pysyvät pinnalla kuitenkin vuodesta toiseen ja esimerkiksi laadukkaista ja tuoreista ruoka-aineista valmistettu ruoka lyö aina kuin kuumille kiville.

Uudistuminen on tärkeää, vaikka sen tekisi kuinka pienin askelin

Vaikka pienyrittäjä saattaakin helposti tietyllä tavalla jämähtää paikoilleen ja jatkaa tutuilla ja hyviksi todetuilla toimintatavoilla vuodesta toiseen, on uudistuminen myös tärkeää. Sisustus, joka on selkeästi aikaansa jäljessä tai ruokalista, joka tarjoaa vuodesta toiseen samoja annoksia, ei välttämättä vakuuta asiakasta. Ei ole tarkoituksenmukaista uusia koko ruokalistaa tai sisustusta, mutta pienet muutokset piristävät myös yrittäjää itseään ja asiakkaat huomaavat yrittäjän pitävän bistrostaan hyvää huolta. Ruokatrendien seuraaminen voi tarjota tilaisuuden tällaisiin pieniin muutoksiin.

Valitse listallesi joka vuosi vaikkapa yksi uusi erityisen trendikäs ruokalaji. Tänä vuonna esimerkiksi Lähi-Idän makujen tuominen ruokalistalle voi olla yksi keino lisätä bistrosi trendikkyyttä. Vaikka osa ihmisistä vannookin tuttuun ja turvalliseen, suurin osa ihmisistä kaipaa elämäänsä vaihtelua ja uusia tuulia säännöllisin väliajoin, myös ruokailun suhteen. Ruokalistan suosituimpia ja parhaiksi todettuja annoksia ei toki kannata lähteä muuttamaan vain sen takia, etteivät ne juuri tällä hetkellä olekaan ruokatrendien listalla, mutta muutama uutuus piristää kummasti ja antaa asiakkaille uusia vaihtoehtoja.

Teepannu ja kupit

Mikä on tänä vuonna erityisen trendikästä?

Terveelliset kasvisvaihtoehdot, sekä täysin vegaaniset ruuat ovat tänä vuonna erityisen trendikkäitä valintoja. Ruuan eettisyyteen, terveellisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään nyt entistä enemmän huomiota. Toisaalta kasvisruokaa valmistetaan nyt myös aivan uusilla tavoilla – tavoilla, joita on perinteisesti käytetty lihan valmistamiseen. Lähi-Itää henkivät maut ovat nyt erityisen trendikkäitä ja esimerkiksi hummus on oikein hyvä Lähi-idän tuliainen, jota voisit kenties hyödyntää myös omassa bistrossasi. Myös falafelit ovat yksi suosituimmista Lähi-Idästä kotoisin olevista ruoista, joka maistuu yleensä kaiken ikäisille. Falafelejä saa tehtyä myös vegaanisesti, joten tämä ruoka sopii myös kaikenlaisia ruokavalioita noudattaville. Falafel pyöryköitä voi syödä sellaisenaan, tai laittaa esimerkiksi pitaleivän tai tortillan väliin.

Koska kasvissyönti on lisääntynyt ja kerännyt suosiota viime vuosien aikana valtavasti, ovat kasvisruoat saapuneet myös suurin joukoin kauppojen hyllyille ja useimmista kaupoista löytyy nyt esimerkiksi härkistä, joka on härkäpapuvalmistetta ja jota voi käyttää jauhelihan korvikkeena. Myös mifu, suomalaisesta maidosta valmistettu runsasproteiininen ruokarae on saanut suurta suosiota osakseen kasvissyöjien keskuudessa. Ihmiset ovat alkaneet vihdoin ymmärtämään, että tuttuja ruoka-annoksia pystyy tekemään myös ilman lihaa ja lihan pystyy korvaamaan helposti esimerkiksi kasviksilla, tai edellä mainituilla ruoka-aineilla. Jos ruokalistaasi kuitenkin kuuluu myös lihaa sisältäviä ruokia, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mistä liha on peräisin. Luomu- ja lähiruoka ovat nyt erittäin pinnalla ja asiakas haluaa tietää mistä ruokaan laitettu liha on peräisin.

Tavallisen kasvissyönnin lisäksi myös huomattavasti tiukemman vegaanisen ruokavalion noudattaminen on yleistynyt viime vuosina. Ellei bistrossasi vielä tarjota vegaanista ruokavaliota, tätäkin vaihtoehtoa voisi harkita – ainakin, jos tiedät, että alueellasi asuu runsaasti vegaaneja ja että muita vahvoja vegaaniruokaa tarjoavia ravintoloita ei sijaitse lähialueella. Kestää toki aikansa, että sana hyvistä vegaanisista annoksista kiirii eteenpäin, mutta tässä voisi olla potentiaalia laajentaa asiakaskuntaa.

Tällä hetkellä ruokailukokemus on kaiken a ja o. Ruuan lisäksi onkin tärkeää panostaa itse ruokailukokemukseen ja hyvään palveluun sekä viihtyisiin ruokailutiloihin. Kun asiakkaat viihtyvät, tulevat he todennäköisesti uudelleenkin ja levittävät sanaa hyvästä bistrosta.

Ympäristöystävällisyys ja eettisyys on tällä hetkellä monien huulilla

Uutiset ja muu media kertovat meille päivittäin siitä, kuinka ihmiset ovat aikojen saatossa laiminlyöneet maapalloa ja ympäristöstämme ei ole pidetty niin hyvää huolta kuin olisi pitänyt. Tämä on surullisen totta ja esimerkiksi maailman meret ovat täynnä muovia, joka vaikuttaa väistämättä myös meressä eläviin eläimiin. Muovin käyttöä voi vähentää itse pienillä teoilla ja bistron omistaja voi kantaa oman kortensa kekoon esimerkiksi vaihtamalla muovipillit teräksisiin pilleihin. Muovipillien käytöstä luopuminen saattaa tuntua joistakin pieneltä teolta, mutta esimerkiksi Amerikassa heitetään pois 500 miljonaa muovista pilliä joka ikinen päivä, kun taas Iso-Britanniassa luvun sanotaan olevan jopa 8.5 miljardia. Yhden Bistron pillit eivät siis tee välttämättä elämän mullistavaa muutosta asiaan, mutta se auttaa joka tapauksessa.

Tämän lisäksi kannattaa myös miettiä sitä, miten pakkaat ruuan, varsinkin jos ravintolasi tarjoaa ruokia mukaan otettavaksi. Muovisten pakkausten sijaan voit valita ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon. Ekologisia pakkausmateriaaleja on tarjolla useampia erilaisia, joten kannattaa käyttää hieman aikaa niihin tutustumiseen. Voit myös miettiä sitä, haluatko tarjoilla veden muovipulloissa, vai tarjota asiakkaille vettä lasisessa kannussa. Tällaiset pienet päätökset voivat loppu peleissä olla hyvinkin suuria.

Vastuullisuus, eettisyys ja ekologisuus ovat useimmille asiakkaalle myös erittäin tärkeitä asioita. Asiakas haluaa tietää mistä aterioiden raaka-aineet ovat kotoisin ja suurin osa ravintolaan tulevista ruokailijoista arvostaa luomu- ja lähiruokia, sekä tietenkin myös edellä mainittuja kasvis- ja vegaaniruokia. Kannattaa siis ennen kaikkea panostaa laadukkaisiin ja eettisiin valintoihin, kun kyseessä on tarjoamasi ruokien raaka-aineet. Esimerkiksi pakastevihanneksissa on huomattavasti suurempi hiilijalanjälki, kuin tuoreissa vihanneksissa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *