Mikä on bistro?

Sanaa bistro käytetään melko yleisesti, mutta tiedätkö lopulta mitä sanalla oikeastaan tarkoitetaan? Miten esimerkiksi bistro eroaa brasseriasta ja onko tällä erolla lopulta kovinkaan suurta väliä?

Miten bistro eroaa brasseriasta?

Otsikossa esitetty kysymys bistron ja brasserian erosta on nykyään usein niin pienen pieni, etteivät edes pariisilaiset välttämättä tunne tätä eroa. Molemmista vaihtoehdoista saa ruokaa sekä juomista. Historiallisesti tarkasteltuna voidaan kuitenkin huomata, että bistrolla ja brasserialla on eroa.

Bistroissa tarjoillaan perinteisesti arkiruokaa. Niiden historia juontaa juurensa Boulanger-nimiseen keittokauppiaaseen, joka aloitti aikoinaan toimintansa pienimuotoisena. Boulangerin pienessä bistrossa oli tarjolla esimerkiksi kanakastikkeen kera tarjoiltua lampaanjalkaa. Sana bistro on ollut ranskan kielessä yleisessä käytössä 1800-luvun lopulta alkaen, mutta sen alkuperästä ei olla aivan varmoja. Nykyisin bistro saattaa toimia niinkin, että päivällä se toimii kahvilana ja illalla baarina. Nykyisin puhutaan myös gourmetbistroista, joissa keskitytään tarjoamaan ruokaan. Tällaiselta bistrolta saattaa löytyä jopa Michelin-tähti, joka kertoo aivan omaa tarinaansa bistron ruuan tasosta.

Brasseriat ovat perinteisesti tarjonneet asiakkailleen hapankaalia. Nykyisin brasserioista tosin saa jo muunkinlaista ruokaa. Toisinaan brasserioita kutsutaan kahviloiksi, joten toisinaan onkin hieman epäselvää, millaisesta paikasta on oikein kyse.

Miten bistro eroaa tavallisesta ravintolasta?

Vanhana hyvänä aikana bistron erotti ravintolasta tietynlainen ravintolakulttuuri, jota siis noudatettiin ranskalaisissa ravintoloissa, muttei bistroissa. Ravintoloissa noudatettiin esimerkiksi tiukkaa etikettiä, joka sääteli esimerkiksi tarjoilijoiden pukeutumista ja käytöstä. Tätä käytöstä voisi kuvailla jopa sanalla pönötys. Etiketin jäänteitä on vielä nähtävillä perinteissä ravintoloissa. Toisaalta ravintola-sana on saanut ilmeisesti alkunsa tavalliselle kansalle suunnatuista ravintoloista, joita kutsuttiin bouillons-ravintoloiksi. Näiden ravintoloiden tarkoituksena oli kansan ravitseminen eikä näissä paikoissa noudatettu samanlaista asiakaskunnan valitsemista tai tarjoilukoodeja, kuten tehtiin ranskalaisissa hienostoravintoloissa.

Nykyisin bistron ja ravintolan välinen ero on joissakin tapauksissa hiuksenhieno, koska ravintoloita löytyy niin kovin monenlaisia. Toisaalta tarjolla on luksusravintoloita valkoisine liinoineen ja taas toisaalta ravintola-nimeä käyttävät myös monet melko vaatimattomat ruokailupaikat. Nykyisin ravintoloiden asiakaskunta on niin kovin moninaista, että ravintoloiden sekä bistrojen moninaisuus on vain hyvä juttu – näin jokaiselle löytyy jotakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *